SEO KPI Nedir, Nasıl Hazırlanır? En Önemli Metrikler

İnternet sitelerinin arama motorlarında istenen sıralamalara ulaşması adına SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) kritik öneme sahip. SEO, internet sitelerinde yapılan iç ve dış çalışmalar sayesinde, hedeflenen anahtar kelime gruplarında sıralamalarda yükseliş ve organik trafik elde edilmesini sağlıyor.

SEO stratejilerinde uygulanan işlemlerin başarısını ölçmek adına KPI (Anahtar Performans Göstergeleri) kullanılmakta. Doğru şekilde hazırlanan KPI, yapılan çalışmanın gidişatının daha net anlaşılmasını sağlarken, aynı zamanda etkileyici bir raporlama sunarak SEO müşterilerinizin memnuniyetini de artırmakta.

KPI Nedir?

KPI, kısaca bir web sitesinin arama motoru optimizasyonu çalışmalarının başarısını ölçmeye yarayan metriklerdir. Bu metrikler, web sitesinin performansını ve ilerlemesini takip etmek için kullanılır. KPI verileri, işletmelerin doğru stratejileri belirlemesine, hedeflere ulaşmasına ve başarıyı sürdürmesine yardımcı olur.

KPI raporlarının doğru şekilde hazırlanması adına belli başlı konularda istatistiksel verilere ihtiyaç duyulmaktadır. Google Analytics, anahtar kelime takip araçları ve benzeri araçlar aracılığıyla verimli bir KPI hazırlanabilir.

SEO KPI Nasıl Hazırlanır?

Doğru şekilde KPI hazırlamak için mutlaka belirli bir çizerge ile hareket etmek gerekmektedir. Özellikle, hazırladığınız KPI raporunun çalışmanın gerçek performansını yansıtması adına doğru planlamayı yapmanız fazlasıyla önemli.

Bir internet sitesi için KPI hazırlarken aşağıdaki adımları takip etmeniz tavsiye ediliyor;

  • Hedef belirleyin: KPI hazırlarken ilk adım olarak internet sitesinin SEO hedeflerinin belirlenmesi gerekmekte. Örneğin, marka bilinirliği, potansiyel müşterilere ulaşmak veya satış gibi ana hedefler ile KPI hazırlığına başlanabilmektedir. Hazırladığınız hedeflerin SMART (spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, gerçekçi ve zamanla sınırlı) kuralına uygun olması verimliliğinizi artıracaktır.
  • KPI seçiminizi yapın: Hedeflerinizi belirledikten sonra uygun KPI’leri belirlemelisiniz. İnternet sitenizin başarıya ulaşması adına yardımcı olacak somut ölçümleri bu KPI’ler aracılığıyla belirleyebilirsiniz.
  • KPI takibi: SEO stratejinizin başarısını ölçmek adına seçtiğiniz KPI değerlerini mutlaka doğru şekilde takip etmek ve iyileştirmek önemlidir. Bu nedenle KPI takibini düzenli olarak yapmanız tavsiye edilmektedir. Çeşitli SEO araçları ile KPI takibi yapabilirsiniz.
  • Raporlama: KPI’lerinizi düzenli olarak raporlayarak SEO çalışmalarının sonuç ve etkilerini gösterebilirsiniz. Etkili bir raporlama yapmanız halinde, hangi çalışmaların daha iyi performans verdiğini, hangi alanlarda iyileştirmeye ihtiyaç duyduğunuzu daha net anlayabilirsiniz.

SEO İçin En Önemli KPI’ler Hangileri?

KPI takibinin doğru yapılması ve seçilmesi, performansınızı görebilmek adına oldukça önemli. Çalışmalarınız sırasında mutlaka takip etmeniz gereken bazı KPI metriklerini sizler için listeledik.

  • Organik trafik: Organik trafik, arama motorlarında doğal olarak sitenize giriş yapan ziyaretçi sayısına verilen isimdir. Başarılı bir SEO stratejisinin temel amacı sitenize gelen organik trafik miktarini artırmaktır. KPI raporları hazırlarken, Google Analytics gibi araçlar kullanarak internet sitenize gelen organik trafik verilerini takip edebilir, yaptığınız çalışmaların başarısını ölçebilirsiniz.
  • Anahtar kelime sıralaması: İnternet sitenizin belirli anahtar kelimelerdeki sıralaması, SEO çalışmalarının başarısı adına önemli bir göstergedir. Yüksek sıralamalarda yer alan internet sitelerine her zaman için daha yüksek sayısa organik ziyaretçi girişi olmaktadır. Bu KPI’yi raporlarınıza dahil ederek hangi kelimenin daha fazla çalışma gerektirdiğini, hangisinin başarılı olduğunu daha net görebilirsiniz.
  • Arama görünürlüğü: Takip ettiğiniz KPI’lere arama motoru görünürlüğünü de ekleyebilirsiniz. Arama motorlarında kelime gruplarınızda arama yapan kişilerin ne kadarının markanızı gördüğünü takip etmek, marka bilinirliği performansını ölçmek için bu metrikten yararlanabilirsiniz.
  • Hedeflenen içeriğe gelen trafik: İnternet sitenizin blog, ürün sayfası veya buna benzer içeriklerine gelen ziyaretçileri de bir KPI metriği olarak takip edebilirsiniz. Özellikle belirli sayfalarda dönüşüm oranlarını artırmak istiyorsanız, raporlarınıza bu KPI’yi eklemek verimliliğinizi artıracaktır.
  • Dönüşüm oranları: İnternet sitenize gelen organik ziyaretçilerin üyelik, satış veya belirlediğiniz diğer hedefleri gerçekleştirme oranını KPI verisi olarak takip edebilirsiniz. İnternet sitenizin performansını görmenizi sağlayacak olan bu veriler aynı zamanda SEO çalışmalarının ne kadar önemli olduğunu da daha net gösterecektir.
  • Hemen çıkma oranı (Bounce): Bounce, internet sitenize giren ziyaretçilerin bir sayfayı görüntüledikten sonra hemen çıkış yapma oranıdır. Bu oran, içeriğinizin ziyaretçi açısından ilgi çekici olup olmadığını ve müşteri memnuniyetini daha net anlamanızı sağlayacak bir KPI verisi olarak değerlendirilebilir. Bir internet sitesinin düşük bounce oranına sahip olması, kullanıcılarına daha kaliteli içerik sunduğu anlamına gelmektedir. Hemen çıkma oranı, arama motorlarında sıralama kazanmanız adına önemli bir değerdir.

KPI Nasıl İyileştirilir?

KPI değerlerinin iyileştirilmesi ve internet sitenizin daha verimli hale gelmesi adına mutlaka verimli bir SEO çalışması yapılması gerekmektedir. Bu çalışmalar, internet sitelerinin iç sayfalarında gerçekleştirilebileceği gibi aynı zamanda backlink, tanıtım yazısı ve benzeri çalışmalar ile dış SEO olarak da yapılmalıdır.

  • İçerk optimizasyonu: Düzenli olarak içerik paylaşmak, okuyucu ve arama motorları için optimize edilmiş içerikler hazırlamak KPI metriklerinizi iyileştirecektir.
  • İç SEO çalışmaları: SEO çalışmaları, internet sitenizin hızını, mobil uyumluluğunu, site yapısı ve benzeri teknik konuları kapsamaktadır. Bu konuların iyileştirilmesi, sitenizin hem arama motorlarında daha iyi bir sıralama almasına hem de daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmasına yardım edecektir.
  • Dış SEO çalışmaları: İnternet sitenize uygun, yüksek kaliteli backlinkler oluşturarak internet sitenizin arama motorlarında daha iyi sıralamalar almasını sağlayabilirsiniz.

SEO çalışmaları, kapsamlı ve pek çok alt daha sahip olan işlemlerdir. Bu çalışmaların performansını takip etmek ve doğru raporlamayı yapabilmek adına KPI metriklerinin iyi belirlenmesi, periyodik olarak takip edilmesi gerekmektedir.

Google Benim İşletmem Nedir, Nasıl Kullanılır?

İşletmelerin büyük bir bölümü artık internet üzerinden müşterilerine ulaşıyor. Google ADS gibi servisler ile görünürlüğünü yükselten işletmeler daha fazla müşterinin önüne çıkabildiği gibi var olan portföyleri tarafından da daha güvenilir olarak kabul ediliyor.
İnternet çağının insan psikolojisi üzerinde yarattığı etki üzerinde yapılan araştırmalarda, bir internet sitesinin ne kadar üst sıralamalarda olursa o kadar profesyonel ve güvenilir bir imaj çizdiği ortaya çıkmakta. Bu nedenle günümüzde pek çok firma internet görünürlükleri için farklı uygulamalara yönelmiş durumda.

Google’de yapılan aramalarda kullanıcılara daha iyi sonuçlar verebilmek için gösterilen işletme paneli müşterilerinize çok daha kolay ulaşmanızı sağlıyor. “Benim İşletmem” üzerinden oluşturulan işletme profili ile potansiyel müşterilerinize çok daha kolay ulaşabilmek mümkün.

Google Benim İşletmem (Google My Business) Nedir?

Google’da bir işletme ile ilgili arama yaptığınız zaman sağ tarafta karşınıza çıkan kutucuk “Benim İşletmem” profilidir. Bu profilde işletmenize ait bilgiler, internet sitesi, çalışma saatleri ve daha pek çok yararlı bilgi bulunur.

Pek çok kullanıcının herhangi bir işletmeyi ziyaret etmeden veya bir ürün satın almadan önce marka hakkında araştırma yaptığı düşünüldüğünde bu kutucuğun doğru şekilde hazırlanmasının ne kadar önemli olduğu açıkça görülüyor.

Google Benim İşletmem Giriş ve İletişim

Google My Business hesabınıza https://www.google.com/intl/tr_tr/business/ adresinden giriş yapabilirsiniz.

Google Benim İşletmem Neden Önemli?

Google üzerinde işletmeler isteseniz de istemeseniz de farklı sonuçlar ile listelenebilmekte. Başka bir kişi tarafından açılmış sayfalar, sosyal medya hesapları veya işletmeniz hakkında yapılmış bir yorum Google’da ilk sıralarda görülebilir.

Bu durum sizin için bir avantaj gibi görünüyor olsa da doğru bilgileri girmek ve görünürlüğünüzü kontrol altında tutmak işletmenizin müşterilerinize sağlıklı bir şekilde ulaşabilmesi için çok önemli.

Google Benim İşletmem ile müşterilerinize size nasıl ulaşabileceklerini anlatmak mümkün. İşletmeniz hakkında pek çok bilgiyi sunabileceğiniz bir bilgi paneline ulaşabilen potansiyel müşteriler, firmanız hakkında doğru ve nitelikli bilgiye bu sayede kolayca ulaşabiliyor. Google Benim İşletmem, hem marka imajınıza hem de potansiyel müşterilerinize olumlu bir katkı sağlıyor.

 Google Benim İşletmem İle Hangi Bilgiler Listelenebiliyor?

 Google Benim İşletmem’de pek çok farklı bilgiyi listelemek mümkün.

  • İletişim bilgileri
  • İşletme fotoğrafları
  • Çalışma saatleri
  • Sunulan hizmetler
  • Çalışma bölgeleri
  • İnternet sitesi
  • Randevu saatleri
  • İşletme Kategorisi

Müşterilerinize bu bilgileri sunmakla kalmayan Benim İşletmem profili aynı zamanda firmanız hakkında yorum yapılabilmesine ve kullanıcıların sizi puanlayabilmesine de imkan veriyor. Müşterileriniz tarafından yapılan bireysel yorumlar arama yapan herkese açık olduğu için potansiyel müşterileriniz tarafından bir güven faktörü olarak kabul ediliyor.

Google Benim İşletmem profilinde aynı zamanda soru cevap kısmı da bulunuyor. İşletmeye sorulan soruları buradan cevaplayarak firmanız hakkında merak edilenlere kolayca ulaşılabilmesini sağlayabilirsiniz.

Google Benim İşletmem Ne Gibi Bir Katkı Sağlar?

Google Benim İşletmem ile firmaların görünürlüğüne ve bilinirliğine büyük bir katkı sağlanıyor. Yapılan aramalarda çıkan bilgilendirme kutucuğu ile Google ADS gibi servislerden önce markanızın görünmesi sağlanıyor.

İnternet görünürlüğünüz ne kadar yüksek olursa müşterilerinizin güvenini kazanmanız da o kadar kolay. Google Benim İşletmem sayesinde bu oranı kolayca yükseletebilirsiniz.

Google Benim İşletmem potansiyel müşterilerinizin firmanız ile daha kolay bir şekilde etkileşime girmesini de sağlıyor. Bir ürün hakkında kafasında soru işaretleri olan kişilerin bu sorulara kolayca yanıt alabilmesi için kullanılan soru cevap bölümü müşterilerinizin gözünde firmanızı daha güvenilir kılıyor.

Google Benim İşletmem aynı zamanda oldukça detaylı istatistik verilerine de sahip. Markanızı Google üzerinde aratan kişilerin hangi yolla firmanıza ulaştığı ile ilgili veriler panelinizde görülebiliyor. Doğrudan, bir ürün, kategori arayarak veya markanız ile benzer markalar üzerinden firmanıza ulaşan kişilerin sayısı ve oranı panelinizde listelenmekte. Yine aynı şekilde, hangi arama metinleri üzerinden markanıza ulaşıldığını da görebilirsiniz.

Google Benim İşletmem hem markanızın bilinirliğini artırıyor hem de müşterileriniz hakkında daha fazla bilgi edinmenizi mümkün kılıyor. Küçük veya büyük olması fark etmeksizin her firma için ciddi katkılar sağlayan bu servis mutlaka kullanılmalı.

Google Benim İşletmem’i Doğru Şekilde Hazırlamak

Google Benim İşletmem’i doğru şekilde hazırlamak için bazı püf noktaları takip etmeniz gerekli. Eğer gerekli bilgileri doğru ve dikkatli bir şekilde doldurursanız işletme profiliniz kısa sürede onaylanır ve potansiyel müşterilerinizin karşısına nitelikli şekilde çıkar.

Her Bilgiyi Doldurun

Google Benim İşletmem profilinizi hazırlarken adres, telefon ve tüm diğer bilgileri doğru şekilde girdiğinizden emin olmalısınız. İşletmenizin çalışma saatlerini, hangi kategorilerde hizmet verdiğini mümkün olduğu kadar net şekilde belirtmeniz gerekiyor.

Sık Sorulan Sorulara Yer Verin

Google Benim İşletmem’de firmanız ile ilgili soru cevap bölümünde işletmenin kendi kendine soru oluşturmasına izin verilmekte. Burada daha önceden aldığınız veya özellikle yanıtlamak istediğiniz soruları girerek müşterilerinizin daha kolay bilgi edinmesini sağlayabilirsiniz.

İşletmeniz Hakkında Düzgün Bir Metin Hazırlayın

Google Benim İşletmem sayfasında, işletmenin kendini tanıtabileceği 750 kelimelik bir metin kutusu bulunuyor. Bu kutunun ilk 250 kelimesinde mümkün olduğu kadar açıklayıcı, işletmenizi tanıtan anahtar kelimelerin yer aldığı cümleleri kullanın. Geri kalan kısımda markanızdan ve ürünlerinizden bahsedin.

İşletme Fotoğraflarınızı Ekleyin

Google’ın sağladığı istatistiklere göre fotoğrafı bulunan işletmeler %42 oranında daha fazla ziyaret ediliyor. Bu firmaların internet sitelerine girilme oranı ise %35 daha fazla. Bu nedenle işletmenize ait en güzel fotoğrafları profilinize eklemenizde fayda var. Fotoğraflar sadece müşteri dönüşümünü artırmıyor, aynı zamanda Google Görseller’de firma görünürlüğünüzü de artırıyor.