İnternet sitelerinin arama motorlarında istenen sıralamalara ulaşması adına SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) kritik öneme sahip. SEO, internet sitelerinde yapılan iç ve dış çalışmalar sayesinde, hedeflenen anahtar kelime gruplarında sıralamalarda yükseliş ve organik trafik elde edilmesini sağlıyor.
SEO stratejilerinde uygulanan işlemlerin başarısını ölçmek adına KPI (Anahtar Performans Göstergeleri) kullanılmakta. Doğru şekilde hazırlanan KPI, yapılan çalışmanın gidişatının daha net anlaşılmasını sağlarken, aynı zamanda etkileyici bir raporlama sunarak SEO müşterilerinizin memnuniyetini de artırmakta.
KPI Nedir?
KPI, kısaca bir web sitesinin arama motoru optimizasyonu çalışmalarının başarısını ölçmeye yarayan metriklerdir. Bu metrikler, web sitesinin performansını ve ilerlemesini takip etmek için kullanılır. KPI verileri, işletmelerin doğru stratejileri belirlemesine, hedeflere ulaşmasına ve başarıyı sürdürmesine yardımcı olur.
KPI raporlarının doğru şekilde hazırlanması adına belli başlı konularda istatistiksel verilere ihtiyaç duyulmaktadır. Google Analytics, anahtar kelime takip araçları ve benzeri araçlar aracılığıyla verimli bir KPI hazırlanabilir.
SEO KPI Nasıl Hazırlanır?
Doğru şekilde KPI hazırlamak için mutlaka belirli bir çizerge ile hareket etmek gerekmektedir. Özellikle, hazırladığınız KPI raporunun çalışmanın gerçek performansını yansıtması adına doğru planlamayı yapmanız fazlasıyla önemli.
Bir internet sitesi için KPI hazırlarken aşağıdaki adımları takip etmeniz tavsiye ediliyor;
- Hedef belirleyin: KPI hazırlarken ilk adım olarak internet sitesinin SEO hedeflerinin belirlenmesi gerekmekte. Örneğin, marka bilinirliği, potansiyel müşterilere ulaşmak veya satış gibi ana hedefler ile KPI hazırlığına başlanabilmektedir. Hazırladığınız hedeflerin SMART (spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, gerçekçi ve zamanla sınırlı) kuralına uygun olması verimliliğinizi artıracaktır.
- KPI seçiminizi yapın: Hedeflerinizi belirledikten sonra uygun KPI’leri belirlemelisiniz. İnternet sitenizin başarıya ulaşması adına yardımcı olacak somut ölçümleri bu KPI’ler aracılığıyla belirleyebilirsiniz.
- KPI takibi: SEO stratejinizin başarısını ölçmek adına seçtiğiniz KPI değerlerini mutlaka doğru şekilde takip etmek ve iyileştirmek önemlidir. Bu nedenle KPI takibini düzenli olarak yapmanız tavsiye edilmektedir. Çeşitli SEO araçları ile KPI takibi yapabilirsiniz.
- Raporlama: KPI’lerinizi düzenli olarak raporlayarak SEO çalışmalarının sonuç ve etkilerini gösterebilirsiniz. Etkili bir raporlama yapmanız halinde, hangi çalışmaların daha iyi performans verdiğini, hangi alanlarda iyileştirmeye ihtiyaç duyduğunuzu daha net anlayabilirsiniz.
SEO İçin En Önemli KPI’ler Hangileri?
KPI takibinin doğru yapılması ve seçilmesi, performansınızı görebilmek adına oldukça önemli. Çalışmalarınız sırasında mutlaka takip etmeniz gereken bazı KPI metriklerini sizler için listeledik.
- Organik trafik: Organik trafik, arama motorlarında doğal olarak sitenize giriş yapan ziyaretçi sayısına verilen isimdir. Başarılı bir SEO stratejisinin temel amacı sitenize gelen organik trafik miktarini artırmaktır. KPI raporları hazırlarken, Google Analytics gibi araçlar kullanarak internet sitenize gelen organik trafik verilerini takip edebilir, yaptığınız çalışmaların başarısını ölçebilirsiniz.
- Anahtar kelime sıralaması: İnternet sitenizin belirli anahtar kelimelerdeki sıralaması, SEO çalışmalarının başarısı adına önemli bir göstergedir. Yüksek sıralamalarda yer alan internet sitelerine her zaman için daha yüksek sayısa organik ziyaretçi girişi olmaktadır. Bu KPI’yi raporlarınıza dahil ederek hangi kelimenin daha fazla çalışma gerektirdiğini, hangisinin başarılı olduğunu daha net görebilirsiniz.
- Arama görünürlüğü: Takip ettiğiniz KPI’lere arama motoru görünürlüğünü de ekleyebilirsiniz. Arama motorlarında kelime gruplarınızda arama yapan kişilerin ne kadarının markanızı gördüğünü takip etmek, marka bilinirliği performansını ölçmek için bu metrikten yararlanabilirsiniz.
- Hedeflenen içeriğe gelen trafik: İnternet sitenizin blog, ürün sayfası veya buna benzer içeriklerine gelen ziyaretçileri de bir KPI metriği olarak takip edebilirsiniz. Özellikle belirli sayfalarda dönüşüm oranlarını artırmak istiyorsanız, raporlarınıza bu KPI’yi eklemek verimliliğinizi artıracaktır.
- Dönüşüm oranları: İnternet sitenize gelen organik ziyaretçilerin üyelik, satış veya belirlediğiniz diğer hedefleri gerçekleştirme oranını KPI verisi olarak takip edebilirsiniz. İnternet sitenizin performansını görmenizi sağlayacak olan bu veriler aynı zamanda SEO çalışmalarının ne kadar önemli olduğunu da daha net gösterecektir.
- Hemen çıkma oranı (Bounce): Bounce, internet sitenize giren ziyaretçilerin bir sayfayı görüntüledikten sonra hemen çıkış yapma oranıdır. Bu oran, içeriğinizin ziyaretçi açısından ilgi çekici olup olmadığını ve müşteri memnuniyetini daha net anlamanızı sağlayacak bir KPI verisi olarak değerlendirilebilir. Bir internet sitesinin düşük bounce oranına sahip olması, kullanıcılarına daha kaliteli içerik sunduğu anlamına gelmektedir. Hemen çıkma oranı, arama motorlarında sıralama kazanmanız adına önemli bir değerdir.
KPI Nasıl İyileştirilir?
KPI değerlerinin iyileştirilmesi ve internet sitenizin daha verimli hale gelmesi adına mutlaka verimli bir SEO çalışması yapılması gerekmektedir. Bu çalışmalar, internet sitelerinin iç sayfalarında gerçekleştirilebileceği gibi aynı zamanda backlink, tanıtım yazısı ve benzeri çalışmalar ile dış SEO olarak da yapılmalıdır.
- İçerk optimizasyonu: Düzenli olarak içerik paylaşmak, okuyucu ve arama motorları için optimize edilmiş içerikler hazırlamak KPI metriklerinizi iyileştirecektir.
- İç SEO çalışmaları: SEO çalışmaları, internet sitenizin hızını, mobil uyumluluğunu, site yapısı ve benzeri teknik konuları kapsamaktadır. Bu konuların iyileştirilmesi, sitenizin hem arama motorlarında daha iyi bir sıralama almasına hem de daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmasına yardım edecektir.
- Dış SEO çalışmaları: İnternet sitenize uygun, yüksek kaliteli backlinkler oluşturarak internet sitenizin arama motorlarında daha iyi sıralamalar almasını sağlayabilirsiniz.
SEO çalışmaları, kapsamlı ve pek çok alt daha sahip olan işlemlerdir. Bu çalışmaların performansını takip etmek ve doğru raporlamayı yapabilmek adına KPI metriklerinin iyi belirlenmesi, periyodik olarak takip edilmesi gerekmektedir.