Arama motorlarının kullanıcılarına aradıkları metinler ile ilgili daha alakalı içerikler sunabilmek için kullandıkları teknolojiler her geçen gün gelişiyor. Yapay zekanın da kullanılmaya başladığı bu alanda özellikle kullanıcılar için içerik oluştururken arama motorlarını tanımak, istenen sıralamaların elde edilebilmesi için fazlasıyla önemli.
Neredeyse internet tarihi ile yaşıt, 1980’li yıllardan itibaren patentlenen LSI teknolojisi bugün itibariyle Google tarafından arama sonuçlarının kullanıcılara sunulması sırasında kullanılıyor. Sıralamalarda ve farklı anahtar kelimelerde istenen başarıyı elde etmek için fazlasıyla önemli olan Gizli Anlamsal Indexleme mutlaka özen gösterilmesi gereken bir konu.
Latent Semantic Indexing (LSI) Nedir?
Gizli Anlamsal Indexleme, 1980’li yıllarda, dil bilimciler tarafından geniş doküman arşivlerinin doğru şekilde taranıp işlenebilmesi, kategorilendirilebilmesi amacıyla geliştirilmiş bir işleme tekniğidir. Patentli olan bu teknik bugün arama motorları tarafından sıralamalarda belirleyici bir faktör olarak kullanılmakta.
LSI, bir kelimenin yazılışı farklı olsa da aynı anlama gelen diğer kelimelerle alakalandırma işlemine verilen isimdir. Örneğin, bir kişi “zenginlik” araması yaptığı zaman “servet” kelimesi ile bu arama ilişkilendirilir. Yine aynı şekilde, “Donald Trump” araması yapıldığı zaman LSI tekniği sayesinde “ABD başkanları” araması ile bağlantı oluşturulur.
LSI Neden Önemli?
Arama motorları her geçen gün kullanıcılarına daha iyi sonuçlar verebilmek için kendini geliştiriyor. Bu gelişim esnasında yapay zeka da dahil olmak üzere pek çok farklı alandan destek alınıyor. LSI tekniği eski bir gelişme olsa da bugün arama motorları tarafından kullanılmakta.
LSI, iki noktada büyük öneme sahip. Bunlardan ilki, kullanıcılarınıza aradıkları içerik ile ilgili doyurucu ve yeterli bilgi sunmaya yardımcı olması. Kullanıcılarınız, aynı anlama gelen kelime veya kelime gruplarını kullanarak belirli bir içeriğe ulaşmak isteyebilir. Tüm bu trafiği internet sitenize çekmenin anahtarı ise doğru kullanılacak LSI anahtar kelimelerinden geçer.
Gizli Anlamsal Indexlemenin önemli olmasının bir diğer sebebi ise arama motorlarının sonuçları listelerken bu tekniklerden faydalanıyor olması. LSI kurallarına uygun şekilde hazırlanan içerikler pek çok anahtar kelime grubunda diğerlerine kıyasla daha üst sıralamalarda karşımıza çıkıyor.
LSI Kullanımı Nasıl Olmalı?
LSI anahtar kelimeler, anahtar kelimelerinizin eş anlamlılarından ibaret olmamalıdır. Örneğin, bir içerikte “sonbahar”dan bahsederken, bu kelime yerine sıkça “güz” kelimesini geçirmeniz LSI anahtar kelime kullandığınız anlamına gelmeyecektir.
Sonbahar ile alakalı bir içerikte, anlamsal bütünlük sağlayan “yaprak dökümü”, “mevsimler” ve buna benzer kelime gruplarını kullanmanız gerekli. Yine aynı şekilde, konu bütünlüğüne bağlı olarak, eğer Sonbahar’da yapılan bir etkinlikten bahsediliyorsa kelime grubu tercihlerinizi de buna göre yapmanız gerekiyor.
LSI anahtar kelimelerin içeriklerde ne kadar sıklıkla kullanılması gerektiğine dair net bir açıklama mevcut değil. Ancak yapılan çalışmalar ve SEO testleri sonucunda, her 300 kelimelik içerik için bir LSI anahtar kelime bulunmasının verimli sonuçlar verdiği gözlemlenmekte.
LSI Kelimeler Nasıl Bulunur?
LSI anahtar kelimeleri bulmak için kullanabileceğiniz pek çok araç bulunuyor. Bu araçlar aracılığıyla, tek bir kelimeden yola çıkarak pek çok alakalı keyword oluşturabilirsiniz.
Bunun dışında, Google’da arama yaparken, arama kutucuğu altında açılan öneriler ve otomatik tamamlamalar da LSI anahtar kelimeleri anlamanıza yardımcı olacaktır. Google, kullanıcılarına daha iyi bir deneyim sunmak için otomatik tamamlama ve tavsiye algoritmalarında Gizli Anlamsal Indexleme yönteminden yararlanıyor.
LSI anahtar kelimeleri içeriğinize bağlı olarak herhangi bir araç kullanmadan kendiniz de belirleyebilirsiniz. İçeriğiniz ile alakalı olan kelime gruplarını, anlamsal bütünlüğü oluşturacak anlatımları sağlayarak hem kullanıcılarınıza daha iyi bir deneyim yaşatabilir hem de arama motorlarında sıralamalarınızı güçlendirebilirsiniz.