İnternet sitelerinin, bir arama sonucunda kullanıcılarına sundukları ilk veriler sayfa başlığı ve açıklama bölümüdür. Kullanıcıların internet sitenize giriş yapıp yapmayacağını belirleyen en önemli faktör olan bu iki bölüm, mutlaka SEO uyumlu ve tıklama yöneltici olmalıdır.
Meta title ve description, sadece kullanıcı deneyimi için değil aynı zamanda arama motorları için de fazlasıyla önemli. Doğru anahtar kelimelerin bulunuyor olması, uygun uzunluklarda hazırlanması, arama motorlarındaki sıralamalarınızı daha yukarılara taşıyacaktır.
Title ve Description Kaç Karakter Olmalı?
İnternet sitenizde, herhangi bir sayfanın üst kısmında yer alacak ve arama motorlarında görünecek olan “meta title” bölümü mutlaka 30 karakterden uzun ve 60 karakterden kısa olmalıdır.
Sayfanın arama motorları tarafından daha doğru tanımlanmasını ve içeriğe dair ön izleme niteliğinde, arama motorlarında gösterilmesini sağlayan “meta description” bölümü 70 karakterden uzun ve 130 karakterden kısa belirlenmelidir.
Title ve Description Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
İç SEO çalışmalarında çok önemli bir yer tutan title ve description bölümlerini hazırlarken mutlaka arama motorlarının yönergelerine uymanız gerekmekte. Bununla birlikte, kullanıcılarınızın karşısına çıkacak ilk içeriğiniz olması nedeniyle doğru şekilde hazırlamanız sayfanıza gelecek tıklama oranlarını yükseltecek, sıralamalarınıza olumlu katkı sağlayacaktır.
- Uzunluklara dikkat edin: Hazırlayacağınız meta tagların uygun uzunluklarda olduğuna emin olmalısınız. Kısa kalması veya gerektiğinden uzun olması SEO açısından problem yaratabilir.
- Robotlar için değil, insanlar için hazırlayın: Sayfanızın bu bölümleri arama motorları için önemli olsa da mutlaka insanlar için hazırlanmalı. Kullanıcıları tıklama teşvik eden ve içeriğiniz hakkında gerçek bilgiler veren yazılardan oluşmalı. Tuzak (click-bait) açıklama ve başlıklar sitenizi olumsuz etkileyecektir.
- Her sayfa için özgün taglar kullanın: Meta taglarınız içeriklerinizin bir parçası olarak kabul edilmese de sayfayı tanımlaması nedeniyle mutlaka özgün olarak hazırlanmalı. Sayfalarınızın her birinde, mümkün olduğu kadar farklı meta description kullanmaya dikkat edin.
- Meta taglarını gerektiğinde yeniden yazın: Eğer içeriğiniz devamlı güncelleniyorsa veya ek bilgiler ile destekleniyorsa, yazınızın sıralaması ne olursa olsun, içeriğinize bağlı olarak meta bilgilerini de güncellemeniz önerilmekte. Yine aynı şekilde, sıralamalarına rağmen tıklama oranı düşük olan içeriklerinizin başlıklarını daha ilgi çekici hale getirmeniz, internet siteniz için doğru bir hamle olacaktır.
- Arama trendlerine göre başlık belirleyin: Başlıklarınızı içeriğinizle alakalı olduğu kadar kullanıcıların arama trendlerine göre belirlemenizde fayda var. Kullanıcıların nasıl aramalar yapacağını tahmin ederek, rakip internet sitelerini inceleyerek uygun bir meta title ve description belirlemeniz oldukça önemli.
Meta Title ve Description Neden Önemli?
Google başta olmak üzere tüm arama motorları, sıralamalarını kullanıcıların hareketlerine göre belirliyor. Örneğin, belli bir arama sonucunda, ikinci sıradaki internet sitesine daha fazla kişinin tıklaması ile birlikte bu site zamanla ilk sıraya yükseliyor. Kullanıcıların tercih ettiği, organik tıklama alan internet siteleri arama motorlarının gözünde her zaman daha değerli konumda.
Kullanıcıların tamamı, arama yaptıkları zaman ilk olarak internet sitelerinin başlık ve açıklama bölümleri ile karşılaşıyor. Bu bölümler ne kadar ilgi çekici olursa o kadar yüksek tıklama elde ediliyor. Bu durum, internet sitenize hem organik ziyaretçi hem de daha iyi sıralamalar olarak geri dönüyor.
Sadece arama motorları için değil, aynı zamanda kullanıcıların markanıza olan bakış açısında da önemli rol oynayan meta title ve description bölümleri, marka bilinirliğinize de katkı sağlamakta. Arama sonuçlarına marka adınızın daha sık ve alakalı sonuçlarda görünmesi ile potansiyel müşterileriniz tarafından daha fazla tercih edilmeniz mümkün.
Başlık ve açıklamalar, hangi sektörde faaliyet gösteriyor olursa olsun tüm internet siteleri için mutlaka doğru şekilde hazırlanması gereken bölümlerden.