Google arama sonuçlarında, algoritmalarında her geçen gün gerçekleştirilen güncellemeler neticesinde, arama sonuçlarında listelenen içerikler de oldukça farklı bir hale bürünüyor. Eskiden, kullanıcılar merak ettikleri içerikleri okuyabilmek, bilgi alabilmek adına sayfalara tıklarken, artık Google tarafından sunulan, rich-snippet başta olmak üzere çeşitli arama sonuçları nedeniyle tıklamalar giderek düşüyor.
Bu durum kullanıcılar için bir avantaj olsa da internet sitesi sahipleri, sitelerine gelen tıklamaların azalması ile gelirlerinde düşüş yaşayabiliyor.
Zero-click Ne Anlama Geliyor?
Google üzerinde herhangi bir arama yapıldığı zaman, kullanıcıların herhangi bir siteye giriş yapmadan sayfayı kapatması durumuna zero-click adı veriliyor.
Google tarafından kullanıcıların karşısına çıkarılan yeni snippet ve benzeri bölümler nedeniyle giderek artan zero-click oranlarının önümüzdeki yıllarda daha da yükseleceği tahmin ediliyor.
Zero-click, Google arama hacminde görünüyor olsa da sitelere doğrudan tıklama getirmediği için kimi zaman web sitesi sahiplerini yanıltabiliyor. Örneğin, bir internet sitesi arama sonuçlarında çok yüksek sıralamalarda olsa bile başka bir sitenin rich-snippet gösteriyor olması nedeniyle, arama hacmine kıyasla çok daha az tık alabiliyor. Zero-click, özellikle mobil cihazlarda çok sık görülüyor.
Zero-click ve SEO İlişkisi
Zero-click, arama sonuçlarında internet siteniz görünüyor olsa bile tıklamaların daha düşük olmasına neden oluyor. Özellikle tıklama bazlı gelir elde etmeye çalışan, internet sitesinde reklam gösterimi ile para kazanan webmasterlar bu konudan fazlasıyla şikayetçi.
Google, sıralama algoritmalarını oldukça iyi saklıyor olsa da bir kelimede arama yapıldıktan sonra internet sitelerine tıklanmaması negatif sonuçlar ortaya çıkarabiliyor. Özellikle arama gösterimi – tıklama oranında sapmalara neden olarak siteleri olumsuz etkileyebiliyor.
Google, zero-click aramalarının sıralamaları etkileyip etkilemediği konusunda herhangi bir resmi açıklamada bulunmuyor.
Zero-click İçin Nasıl Bir Önlem Alınmalı?
Zero-click, temelde kullanıcıların “aradıkları bilgiyi” arama sayfasında bulmasından kaynaklanmakta. Sitelere tıklamaya gerek duymayan kullanıcı gerekli bilgiyi edindikten sonra sayfayı kapatıyor. Bunun dışında, nadiren de olsa kullanıcıların “aradıklarını bulamaması” durumunda da zero-click ortaya çıkıyor. Arama sonuçlarında birkaç sayfa dolaşan kullanıcı yeni bir arama metnine yönelip, herhangi bir tıklama yapmadan sayfayı kapatabiliyor.
Zero-click için internet sitelerinizde dikkat edebileceğiniz bazı noktalar bulunuyor:
1. Meta Açıklamaları ve Başlıklarına Dikkat Edin
Kullanıcıları arama sonuçlarından internet sitenize girmeye ikna etmelisiniz. Bunun için kullanabileceğiniz en önemli silah meta açıklamaları ve başlıklar. Ne kadar ilgi çekici ve açıklayıcı meta kullanırsanız, sitenize tıklama oranları aynı ölçüde artacaktır.
2. Öne Çıkan Snippet Almaya Çalışın
Her ne kadar rich-snippet sitelere olan tıklamaları azaltıyor olsa da marka bilinirliği ve internet sitenizin otoritesi açısından oldukça önemli. İçeriklerinizi uygun formatlarda hazırlayarak, kullanıcılara yeterli bilgiyi vermesini sağlayarak bu bölümde yer almaya çalışmalısınız.
3. Detaylı ve Doyurucu İçerikleri Tercih Edin
İnternet sitenizde yer alan içeriklerin kullanıcılar için yeterli bilgiye sahip olduğundan emin olmasınız. Kaynaklı, detaylı içeriklere sahip olmanız, sayfanıza tıklanma oranlarını artıracak, aynı zamanda Google sıralamalarında da daha iyi bir yere gelmenizi sağlayacaktır.
4. İçeriklerinizde Multimedya Ögeler Kullanın
Resim, video, GIF gibi multimedya ögeler, içeriklerinizin kullanıcılar için çok daha ilgi çekici olmasını sağlayacaktır. Sadece yazıdan oluşan bir içerik yerine, özellikle özgün ve doğru alt tagları kullanılarak eklenen görsellere sahip bir içerik çok daha iyi sıralama alacaktır. Bu durum, sadece sıralamalarda katkı sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda Google Görseller üzerinden sitenize girişleri de artıracaktır.
Buna ek olarak, içeriklerinizi doğru başlıklandırmanız, liste ve tablo gibi ögeler ile desteklemeniz, hem okuyuculara daha iyi bir deneyim sunacak hem de rich-snippet bölümünde görünme şansınızı artıracaktır.