SEO, arama motorları için yapılan optimizasyon çalışmaları ve kullanıcılar için en iyi deneyimi sunmayı içeren bir bütün olarak görülmelidir. Sitenizdeki içeriklerden teknik açıdan sorunsuz bir deneyim sağlanmasına kadar, site üzerinde yapılan uygulama bir şekilde arama motorlarındaki sıralamanıza etki edecektir.
Doğrudan sıralama faktörleri arasında gösterilmeyen ancak yine de sıralamalarınız üzerinde etki sahibi olan favicon, her webmaster tarafından dikkate alınması gereken bir konu. Kullanıcı deneyimi açısından oldukça önemli olan favicon, ziyaretçilerinizin sitenizi daha iyi tanımasını ve daha otoriter bir görünüm elde edebilmenizi sağlıyor.
Favicon Nedir?
Favicon, internet sitenize giriş yapan kişilerin tarayıcılarında görünen, site ismi ve başlığı ile birlikte bulunan 16×16 piksel boyutlarındaki küçük resme verilen isimdir. Günümüzde neredeyse tüm internet sitelerinde favicon kullanımı oldukça yaygın olarak görülmektedir.
16×16 piksel boyutlarındaki favicon pek çok cihaz için yeterli olsa da webmasterler çeşitli kodlar ile gösterecekleri simgeyi özelleştirebilmektedir. Favicon için standart boyut 16×16 olarak kabul edilse de bu boyuttaki görsel ile birlikte, daha yüksek çözünürlüklerde, 32×32 ve 64×64 piksel gibi alternatif faviconlar da kullanılabilmektedir.
Favicon, pek çok noktada kullanıcılarınızın karşısına çıkmaktadır:
- Tarayıcı sekmeleri
- Favoriler ve sık kullanılanlar
- Tarayıcı geçmişi
- Bazı tarayıcıların site önerileri ve sık ziyaret edilen web siteleri bölümü
- Bazı arama motorlarının sonuç sayfaları
- Mobil cihazlarda, kullanıcı tarafından ana ekrana eklenen site linki
gibi pek çok noktada, sitenizi tanıtan bu küçük resimler ziyaretçilere ulaşmakta.
Favicon, yapısı gereği küçük boyutlarda olduğu için genellikle özel olarak tasarlanır. Kimi zaman internet sitenizin veya markanızın baş harfini içeren, kimi zaman logonuzdan bir bölümü içeren favicon, markanızı tanıtabileceğiniz en küçük görsel olarak düşünülebilir.
Favicon Arama Sonuçlarına Nasıl Etki Eder?
Favicon kullanımı, Google tarafından sıralama faktörü olarak belirtilmemiş olsa da arama sonuçlarında size bazı avantajlar sağlayabilir.
Google dışında, Bing başta olmak üzere bazı arama motorlarında, sitenizin adının yanında favicon da gösteriliyor. Bu gibi arama motorlarından gelecek olan ziyaretçiler, favicona sahip olan sitelere daha yüksek oranda tıklıyor.
Sitenizin tıklanma oranı ne kadar yüksek olursa, Google da dahil olmak üzere tüm arama motorlarının gözünde otoriteniz artacak, böylece sıralamalarınız dolaylı yoldan yükselecektir. Bunun dışında, faviconun sitenize sağladığı diğer katkılar düşünüldüğünde, bu küçük resmi neden ihmal etmemeniz gerektiğini çok daha net görülebiliyor.
Favicon Kullanımının Sitenize Katkıları
Favicon, siteniz için küçük bir detay olsa da rekabetin çok yüksek olduğu internette çok büyük faydalar sağlayabilir. Favicon kullanımının sitenize sağlayabileceği katkıları şu şekilde listelemek mümkün:
- Kullanıcı deneyimini geliştirir. Favicon, kullanıcılarınızın ziyaret geçmişinden, yer imlerinden sitenize çok daha rahat ulaşabilmesini sağlar. Akılda kalıcı bir görsel kullanarak sitenizin kullanıcıların aklında yer edinmesini sağlayabilir, böylece daha iyi bir deneyim sunabilirsiniz.
- Favicon kullanımı “yer imlerine ekleme” oranını artırıyor. Favicon kullanan internet siteleri, kullanmayanlara göre daha fazla yer imlerine eklenme oranına sahip. Buna ek olarak, aynı listede favicon kullanmayan sitelere göre daha fazla dikkat çekeceği için tıklanmaları yükseltebiliyor. Google Chrome tarayıcısı üzerinden elde edilen verilere göre, sitelerin yer imlerine eklenme oranı sıralama faktörü olarak ele alınıyor. Bu nedenle, favicon sitenize dolaylı yoldan SEO katkısı sunabiliyor.
- Marka imajına katkı sağlar. Favicon, markanızın ve internet sitenizin görsel bir tanıtımı olarak düşünülebilir. Kullanıcıların markanız ile özdeşleştireceği bir favicon imajınıza ve bilinirliğinize yüksek ölçüde katkı sağlayacaktır. SEO ve tıklamalara olan katkısına ek olarak, markanızın bilinirliğine sağladığı katkılarla da favicon kullanımının önemi görülebiliyor.