Skip to content

SEO Nedir?

SEO nedir?

SEO, arama motoru optimizasyonunun kısaltmasıdır. Arama motoru optimizasyonu ile arama sıralamalarını yükselterek bir web sitesinin organik trafiğini ve online görünürlüğü arttırma sürecidir.

SEO, şirketin web sitesinin arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer almasını sağlar.

Arama motorları nasıl çalışır?

Arama motoru algoritmaları, arama yapanlara tam olarak aradıkları sonuçları vermek için ipuçları arayan bilgisayar programlarıdır. Arama motorları, web sayfalarını bulmak ve herhangi bir anahtar kelime için hangilerinin sıralanacağına karar vermek için algoritmalara güvenir.

Arama motorlarının nasıl çalıştığına dair üç adım vardır:

  1. keşif aşaması olan tarama
  2. dosyalama aşaması olan indeksleme
  3. geri alma aşaması olan sıralama .

1. Adım: Tarama

İlk adım taramadır. Arama motorları, yeni sayfalar bulmak ve onlar hakkında bilgi kaydetmek için web tarayıcıları gönderir. Bu web tarayıcılarına bazen “örümcekler” veya “robotlar” diyoruz. Amaçları, var olan yeni web sayfalarını keşfetmek ve ayrıca daha önce ziyaret ettikleri sayfalardaki içeriğin değişip değişmediğini veya güncellenip güncellenmediğini periyodik olarak kontrol etmektir.

Arama motorları, daha önce keşfettikleri bağlantıları izleyerek web sayfalarını tarar. Dolayısıyla, bir blog gönderiniz varsa ve ana sayfanızdan bağlantı verilmişse, bir arama motoru ana sayfanızı taradığında, takip etmek için başka bir bağlantı arar ve yeni blog gönderinizin bağlantısını takip edebilir.

2. Adım: İndeksleme

İkinci adım indekslemedir. İndeksleme, bir arama motorunun taradığı içeriği kullanıp kullanmayacağına karar vermesidir. Taranan bir web sayfası bir arama motoru tarafından uygun görülürse indeksine eklenir. Bu endeks son sıralama aşamasında kullanılır. Bir web sayfası veya içerik dizine eklendiğinde, dosyalanır ve daha sonra alınabileceği bir veritabanında saklanır. Eşsiz ve değerli içerik sunan çoğu web sayfası dizine yerleştirilir. Aşağıdaki durumlarda bir web sayfası dizine yerleştirilmeyebilir:

  • İçeriği yinelenen olarak kabul edilir
  • İçeriği düşük değerli veya spam olarak kabul edilir
  • Taranamadı
  • Sayfada veya alan adında gelen bağlantılar yoktu

3. Adım: Sıralama

Üçüncü adım gerçekten en önemli adımdır ve bu da sıralamadır. Sıralama, yalnızca tarama ve dizine ekleme adımları tamamlandıktan sonra gerçekleşebilir. Böylece, bir arama motoru sitenizi tarayıp dizine eklediğinde, siteniz sıralanabilir.

Arama motorlarının içeriği sıralamak ve sıralamak için kullandığı 200’den fazla sıralama sinyali vardır ve bunların tümü SEO’nun üç sütununa uyar: teknik optimizasyon, sayfa içi optimizasyon ve sayfa dışı optimizasyon. Arama motorlarının web sayfalarını sıralamak için kullandığı bazı sinyal örnekleri şunlardır:

  • Başlık etiketinde anahtar kelime varlığı  – Sayfada ve başlık etiketinde anahtar kelimenin veya eşanlamlı bir kelimenin yer alıp almadığı
  • Web sayfasının yüklenme hızı  – Web sayfasının hızlı yüklenip yüklenmediği ve mobil uyumlu olup olmadığı
  • Web sitesi itibarı  – Web sayfasının ve web sitesinin aranan konu için saygın kabul edilip edilmediği

SEO Sıralama Algoritmaları

Dizinden hangi içeriğin bir SERP’de görüntüleneceğine giren yüzlerce faktör vardır. Ancak, bir arama sorgusu için hangi sonuçların döndürüleceğini belirlemeye yardımcı olan beş temel faktöre ayrılırlar.

  • Sorgunun anlamı. Kullanıcının aradığı sorgu ile ilgili doğru sonuçları sunmak için, algoritmanın önce kullanıcının hangi bilgileri aradığını belirlemesi gerekir. Bu “arama niyeti” olarak bilinir. Algoritma niyeti anlamak için dili anlamaya çalışıyor. Yazım hatalarını, eşanlamlıları ve bazı kelimelerin farklı bağlamlarda farklı anlamlara geldiğini yorumlamak, arama yapanın niyetini anlama algoritmasında rol oynar.
  • Web sayfalarının alaka düzeyi. Algoritma, sitelerin kullanıcının aradıklarıyla ilgili bilgiler içerip içermediğini değerlendirmek için web sayfası içeriğini analiz eder. Bu, niyet oluşturulduktan sonra gelir. Alaka düzeyi için temel sinyal, web sayfasının aramada kullanılan anahtar kelimeleri içermesi olacaktır. Bu, gövde içeriğinde veya sayfa başlıklarında görünmeyi içerir. Ancak arama motorları, anahtar kelime eşlemenin ötesinde, sayfanın arama sorgusuyla alakalı olup olmadığını belirlemek için birleştirilmiş etkileşim verilerini kullanır. Bu, sayfayı sorguyla eşleştirmek için önceki aramalardan elde edilen anonimleştirilmiş verilere bakar.
  • İçeriğin kalitesi. Arama motorlarının amacı, mevcut en güvenilir kaynaklara öncelik vermektir. Algoritmalarda yerleşik olan zeka, amaca göre hangi sayfaların uzmanlık, otorite ve güvenilirlik gösterdiğini belirleyebilir.
  • Web sayfasının kullanılabilirliği. Web tasarımı ve erişilebilirlik, arama sıralamalarında büyük rol oynar. Algoritma, sitenin farklı tarayıcılarda nasıl göründüğüne, masaüstü bilgisayarlar, tabletler ve telefonlar gibi farklı cihaz türleri için tasarlanıp tasarlanmadığına ve sayfa yükleme sürelerinin daha yavaş internet bağlantısı olan kullanıcılar için iyi çalışıp çalışmadığına bakar.
  • Bağlam ve ayarlar. Arama motorları ve algoritmaları, o anda bir kullanıcı için hangi sonuçların en yararlı olduğunu belirlemeye yardımcı olmak için geçmiş arama geçmişinden ve arama ayarlarından gelen bilgileri kullanır. Ülke ve konum, birinin arama yaptığı alanla ilgili içeriği iletmek için kullanılabilir. Örneğin, New England’da “futbol” araması yapan bir kişi, İngiltere’de aynı sorgu için giren birinden farklı sonuçlar alır.

SEO Ne İşe Yarar? Ne Fayda Sağlar?

Arama motoru optimizasyonu, bir web sitesini veya işletmeyi web’de görünür kılmak için gerekli bir pazarlama faaliyetidir. Ancak şirketlere başka birçok fayda da sağlar.

Güven ve güvenilirlik oluşturur – SERP’lerde üst sıralarda yer alan siteler, en kaliteli ve en güvenilir olarak kabul edilir. İlk sayfada gösterilen sonuçlar en alakalı olanlardır ve işletme veya web sitesi için daha fazla güvenilirlik sağlar. Sitede doğru içeriğe sahip olmak ve iyi bir kullanıcı deneyimi sitenin daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olacaktır.

Rekabet avantajı sağlar –Birçok işletme, bir arama sonucunun ilk sayfasında olmamayı göze alamayacaklarını düşünüyor. Ancak bir takım bu hedef için çalışırsa ve rekabette öne geçerse, rekabet avantajına sahip olacaktır.

Daha fazla kişiye ulaşır – SEO, kullanıcının içinde bulunduğu müşteri yolculuğunun aşamasından bağımsız olarak, herhangi bir zamanda niyeti olan herhangi bir kullanıcıyı çekmeye yardımcı olur . Hedef kitleleri belirli ürün ve hizmetlere çekmek için anahtar kelimelere ve kelime öbeklerine dayanır. İşletmeler, sıralamak istedikleri anahtar kelimelerin bir listesini oluşturabilir ve ardından bu anahtar kelimeler etrafında içerik oluşturabilir.

İçerik pazarlamasını destekler – Sıralanacak bir anahtar kelime listesine sahip olarak ve bu anahtar kelimeler etrafında içerik oluşturarak, kullanıcıların aradıkları bilgiyi bulma olasılıkları daha yüksektir. İçerik ve SEO birbiriyle uyum içinde çalışır. Bir site, bu anahtar kelimeler için optimize edilmiş kullanışlı, yüksek kaliteli içerik oluşturarak daha iyi sıralanır. Anahtar kelimelerin başlıklarda, meta açıklamalarda ve içeriğin gövdesinde bulunmasını sağlamak, bu terimler için sıralamayı iyileştirecektir.

Nispeten ucuz – Etkili bir SEO stratejisine sahip olmak için şirketlerin etkili olması için zamana ve kaynaklara yatırım yapması gerekir. Stratejileri yönetmek için SEO uzmanı olarak işe alınabilecek şirketler var, ancak doğru ekibe sahip şirketler bunu kendileri yapabilir.

Ölçülebilir sonuçlar elde edin – SEO çabalarının etkinliğini ölçmek için yararlanılabilecek araçlar ve analitik veriler vardır. Google Analytics, organik trafikle ilgili kapsamlı veriler sağlayabilir. Veriler, müşterilerin etkileşim kurduğu sayfaları ve aramada kullanılan anahtar kelimeleri içerir.

SEO Nasıl Yapılır?

Web sitenizin veya şirketinizin arama yapanlar tarafından nasıl bulunacağını bilmek temel bir beceridir ve SEO’nun nasıl geliştiğini anlamak sizi oyununuzun zirvesinde tutacaktır. SEO sık sık küçük şekillerde değişirken, temel ilkeleri değişmez. SEO’yu, aşina olmanız ve düzenli olarak eyleme geçmeniz gereken üç temel bileşene veya sütuna ayırabiliriz:

  1. Teknik Optimizasyon: Sitenizde SEO’yu geliştirmek için tasarlanmış ancak içerikle ilgili olmayan etkinlikleri tamamlama sürecidir. Genellikle perde arkasında olur.
  2. Sayfa İçi Optimizasyon: Sitenizdeki içeriğin alakalı olmasını sağlama ve harika bir kullanıcı deneyimi sağlama sürecidir. İçeriğinizde doğru anahtar kelimeleri hedeflemeyi içerir ve bir içerik yönetim sistemi aracılığıyla yapılabilir. İçerik yönetim sistemlerinin yaygın örnekleri arasında WordPress, Wix, Drupal, Joomla, Magento, Shopify ve Expression Engine bulunur.
  3. Sayfa Dışı Optimizasyon: Sitenizin arama motoru sıralamalarını site dışındaki etkinliklerle yükseltme işlemidir. Bu, büyük ölçüde sitenin itibarını oluşturmaya yardımcı olan geri bağlantılardan kaynaklanır.

SEO Teknikleri

Etkili SEO stratejileri oluşturmaya giden SEO’nun üç ana bileşeni veya sütunu vardır:

  1. Teknik optimizasyon. Bu, SEO’yu iyileştirmek için bir web sitesi oluştururken veya sürdürürken etkinlikleri tamamlama sürecidir. Genellikle sayfanın kendisinde bulunan içerikle hiçbir ilgisi yoktur. Teknik optimizasyonu manipüle etmenin bazı yolları, bir XML site haritasına sahip olmayı, içeriği kullanıcı deneyimi için sezgisel bir şekilde yapılandırmayı ve sayfa yükleme süreleri, doğru görüntü boyutlandırma ve barındırma ortamı gibi site performansını iyileştirmeyi içerir.
  2. Sayfa içi optimizasyon. Bu, bir web sitesindeki içeriğin kullanıcılarla alakalı olmasını sağlama sürecidir. Bu içerik, kopyanın başlıklarında ve gövdesinde doğru anahtar kelimeleri veya kelime öbeklerini içerir; ve her sayfanın meta açıklamaları, site içindeki dahili bağlantıları ve diğer saygın sitelere harici bağlantıları ve odak anahtar kelimesiyle iyi bir URL’yi içermesini sağlamak. Web sitesi yöneticileri , sayfa içeriğini korumak için içerik yönetim sistemlerini ( CMS ) kullanır.
  3. Sayfa dışı optimizasyon. Bu teknik, web sitesi dışındaki etkinlikler yoluyla bir sitenin sıralamasını yükseltmek için kullanılır. Bu tür faaliyetler büyük ölçüde geri bağlantılarla yönlendirilir. İşletmeler bunları ortaklıklardan, sosyal medya pazarlamasından ve diğer sitelerdeki konuk blog yazılarından oluşturabilir.

Bu üç bileşen, pazarlamacıların web siteleri için güçlü sıralamalar oluşturmaya yönelik etkinliklere ve tekniklere odaklanmasına yardımcı olur.

Ücretli ve organik arama arasındaki farklar

SEO ile eşanlamlı olan organik, doğal arama ile ücretli arama arasındaki farkları en başından anlamanız önemlidir. Beş temel fark vardır:

Konum – Birinci fark, ücretli arama sonuçlarının arama motoru sonuç sayfalarının üst kısmında, organik sonuçların ise altlarında yer almasıdır.

Zaman – Ücretli ve organik arama arasındaki bir diğer önemli fark da zamandır. Ücretli aramayla, bazen dakikalar içinde, neredeyse anında sonuçlara ulaşırsınız; oysa organik aramada sonuçlar daha fazla zaman alır – genellikle haftalar, aylar ve hatta yıllar. Bu nedenle, organik arama ile orta ve uzun vadeli oyunu oynamalısınız.

Ödeme – Ödeme söz konusu olduğunda, adından da anlaşılacağı gibi, ücretli arama trafiği ödenir. Tıklama başı maliyet (TBM) temelinde tıklama başına ödeme (PPC) yaparsınız. Bunun anlamı, bir kullanıcı reklamınızı her tıkladığında bir ücret ödersiniz. Dolayısıyla, web sitenize gelen organik trafiğe güvenmek yerine, ziyaretçiniz anahtar kelimenizi aradığında reklamınızı göstermesi için Google’a ödeme yaparak sayfanız için trafik satın alırsınız. Organik arama için trafik ücretsizdir, ancak hem kaynak hem de zaman yatırımı gerektirir.

yatırım getirisi – Yatırım getirisi veya YG açısından, ücretli arama ile ölçüm yapmak aslında çok daha kolaydır. Bunun nedeni kısmen, Google’ın Google Analytics’te yakalayabileceğiniz daha fazla anahtar kelime verisi sağlamasıdır. Ancak, ücretli aramada yatırım getirisi zaman içinde durabilir veya düşebilir. Organik aramada YG’yi ölçmek biraz daha zordur, ancak genellikle zamanla gelişir. Uzun vadede, organik arama çok iyi bir yatırım getirisi sağlayabilir.

trafik payı – Trafiğin payı söz konusu olduğunda, arama yapanların kabaca %20 ila %30’u ücretli sonuçlara tıklar ve arama yapanların %70 ila %80’i SEO sonuçlarına tıklar. Dolayısıyla, tıklamalardaki aslan payı aslında organik sonuçlardadır.

SEM ve SEO arasındaki benzerlikler

Her şey farklılıklarla ilgili değil – ücretli ve organik arama arasında da benzerlikler var:

  • Anahtar kelime araştırması: Hem ücretli hem de organik arama için bir arama motoru kullanıyorsunuz ve her ikisi de kullanıcının bir anahtar kelime girmesini gerektiriyor. Bu yüzden organik arama ve ücretli arama için anahtar kelime araştırması yapmanız gerekiyor.
  • Açılış sayfaları: Her iki arama türü de açılış sayfaları oluşturmanızı gerektirir. SEO için açılış sayfasının web sitenize bağlı olması gerekir. Ücretli arama için, organik arama için kullandığınız açılış sayfasının aynısı olabilir veya web sitenizden tamamen ayrı, bağımsız bir sayfa olabilir.
  • Trafik: Trafik oluşturmak, hem ücretli hem de organik aramanın ana hedefidir. En önemlisi, hem ücretli hem de organik arama trafiği, kullanıcı amacını içerir. Yani, birisi Google’a bir soru soruyor veya bilgi arıyor – aktif bir zihniyet içindeler ve sonuç olarak, bu bilgiyi bulduklarında harekete geçme olasılıkları daha yüksek.

SEO Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

SEO hedeflerini belirlemek, herhangi bir SEO stratejisinin hayati bir parçasıdır. SEO hedefleri belirlemek ve bunları genel iş hedeflerinizle uyumlu hale getirmek önemlidir çünkü:

  • Kilit paydaşların katılımını teşvik ederler.
  • SEO stratejinizi formüle etmenize yardımcı olurlar.
  • Hedeflere ulaşılmasını sağlarlar.

Neyi ölçmelisiniz?

Hedefler belirlemek zahmetli bir görev gibi görünse de, bunları ölçmek SEO’nuzda uzun vadede ilerleme kaydetmenize gerçekten yardımcı olabilir. Peki ne tür şeyleri ölçmelisiniz?

Ölçmeyi düşünün:

  • anahtar kelimeler
  • Trafik
  • Pazar payı
  • Marka bilinirliği
  • Müşteri adayı oluşturma
  • İtibar

e-ticaret

SEO hedeflerine örnekler

İşte kendi işletmeniz veya web siteniz için ilgili hedefleri belirlemek için bir rehber olarak kullanılabilecek üç SEO hedefi örneği:

  • “İlk 20 anahtar kelimemizin %50’sini dokuz ay içinde Google’ın ilk sayfasına taşıyın.” Bu hedef, anahtar kelime sıralamasına odaklanır.
  • “Yıllık organik trafiğimizi üçüncü çeyrekte %20 ve dördüncü çeyrekte %25 artırın.” Bu hedef, organik web sitesi trafiğini artırmaya odaklanır.
  • “Önümüzdeki mali yılda SEO pazar payımızı %3’ten %5’e çıkarın.” Bu hedef, artan pazar payına odaklanmaktadır.

En iyi SEO araçları (Ücretli – Ücretsiz)

Oldukça teknik bir disiplin olarak, SEO’nun web sitelerini optimize etmeye yardımcı olmak için güvendiği birçok araç ve yazılım vardır. Aşağıda yaygın olarak kullanılan bazı ücretsiz ve ücretli araçlar bulunmaktadır:

  • Google Arama Konsolu – Google Arama Konsolu (eski adıyla “Google Web Yöneticisi Araçları”), Google tarafından sağlanan ücretsiz bir araçtır ve SEO’nun araç setinde standart bir araçtır. GSC, en çok kullanılan anahtar kelimeler ve sayfalar için sıralamalar ve trafik raporları sağlar ve sitedeki teknik sorunları belirleyip düzeltmeye yardımcı olabilir.
  • Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı – Anahtar Kelime Planlayıcı, Google tarafından Google Ads ürününün bir parçası olarak sağlanan başka bir ücretsiz araçtır. Ücretli arama için tasarlanmış olsa da, anahtar kelime araştırması yaparken yardımcı olabilecek anahtar kelime önerileri ve anahtar kelime arama hacmi sağladığı için SEO için kullanmak için harika bir araç olabilir.
  • Backlink analiz araçları – AHREF’ler ve Majestic olmak üzere birçok bağlantı analiz aracı vardır. Backlink analiz araçları, kullanıcıların hangi web sitelerinin kendi web sitelerine veya rakiplerin web sitelerine bağlantı verdiğini analiz etmelerine olanak tanır ve bağlantı oluşturma sırasında yeni bağlantılar bulmak için kullanılabilir.
  • SEO platformları – SEO’nun siteleri optimize etmek için ihtiyaç duyduğu araçların çoğunu bir araya getiren birçok farklı SEO platformu vardır. En popüler olanlardan bazıları Siteimprove , Moz, BrightEdge, Searchmetrics ve Linkdex’tir. Bu platformlar, anahtar kelime sıralamalarını takip eder, anahtar kelime araştırmasına yardımcı olur, sayfa içi ve sayfa dışı SEO fırsatlarını belirler ve SEO ile ilgili diğer birçok görevi gerçekleştirir.
  • Sosyal medya – Çoğu sosyal medya sitesinin SEO üzerinde doğrudan bir etkisi yoktur, ancak diğer web yöneticileriyle ağ oluşturmak ve bağlantı kurma ve konuk gönderme fırsatlarına yol açabilecek ilişkiler kurmak için iyi bir araç olabilirler.

2023 SEO İpuçları

  1. Google Arama Konsolu ile Tarama Durumunu İzleyin

Tarama durumunuzdaki hatalar, sitenizdeki daha derin bir sorunun göstergesi olabilir.

Tarama durumunuzu her 30-60 günde bir kontrol etmek, sitenizin genel pazarlama performansını etkileyen olası hataları belirlemek için önemlidir.

Kelimenin tam anlamıyla SEO’nun ilk adımıdır; onsuz, diğer tüm çabalar boştur.

Kenar çubuğunda, dizin sekmesi altında tarama durumunuzu kontrol edebileceksiniz.

  1. Mobil Uyumlu Web Sayfaları Oluşturun

Mobil öncelikli dizinin gelmesiyle birlikte, sayfalarımızı mobil dizinde mobil uyumlu kopyalar gösterecek şekilde optimize etmeliyiz.

İyi haber şu ki, mobil uyumlu bir kopya yoksa, bir masaüstü kopyası yine de dizine eklenecek ve mobil dizini altında görüntülenecek. Kötü haber şu ki sıralamalarınız sonuç olarak zarar görebilir.

Aşağıdakiler dahil olmak üzere web sitenizi anında daha mobil uyumlu hale getirebilecek birçok teknik ince ayar vardır

  • Duyarlı web tasarımının uygulanması .
  • Bakış açısı meta etiketini içeriğe ekleme.
  • Sayfadaki kaynakları küçültme (CSS ve JS).
  • Sayfaları AMP önbelleği ile etiketleme.
  • Daha hızlı yükleme süreleri için görüntüleri optimize etme ve sıkıştırma.
  • Sayfadaki kullanıcı arabirimi öğelerinin boyutunun küçültülmesi.

Web sitenizi bir mobil platformda test ettiğinizden ve Google PageSpeed ​​Insights aracılığıyla çalıştırdığınızdan emin olun. Sayfa hızı önemli bir sıralama faktörüdür ve arama motorlarının sitenizi tarama hızını etkileyebilir.

İçeriği Düzenli Olarak Güncelleyin

Düzenli olarak yeni içerik üretirseniz, arama motorları sitenizi daha düzenli bir şekilde tarar.

Bu, özellikle düzenli olarak yayınlanan ve indekslenen yeni hikayelere ihtiyaç duyan yayıncılar için kullanışlıdır.

Düzenli olarak içerik üretmek, sitenizin sürekli olarak geliştiğini ve yeni içerikler yayınladığını ve bu nedenle hedef kitlesine ulaşmak için daha sık taranması gerektiğini arama motorlarına bildirir.

  1. Her Arama Motoruna Bir Site Haritası Gönderin

Bu güne kadar indeksleme için en iyi ipuçlarından biri, Google Search Console ve Bing Web Yöneticisi Araçları’na bir site haritası göndermektir

Bir site haritası oluşturucu kullanarak bir XML sürümü oluşturabilir veya yinelenen içerik içeren her sayfanın standart sürümünü etiketleyerek Google Search Console’da manuel olarak bir XML sürümü oluşturabilirsiniz.

  1. Bağlantı Düzeninizi Optimize Edin

Tutarlı bir bilgi mimarisi oluşturmak, web sitenizin yalnızca düzgün bir şekilde dizine eklenmesini değil, aynı zamanda düzgün bir şekilde organize edilmesini sağlamak için çok önemlidir.

İlgili web sayfalarının oturabileceği ana hizmet kategorileri oluşturmak, arama motorlarının, amacın net olmadığı durumlarda web sayfası içeriğini belirli kategoriler altında düzgün bir şekilde dizine eklemesine yardımcı olabilir.

  1. Sayfa Kaynaklarını Küçültün ve Yükleme Sürelerini Artırın

Arama motorlarını büyük ve optimize edilmemiş resimleri taramaya zorlamak, tarama bütçenizi tüketir ve sitenizin sık sık dizine eklenmesini engeller.

Arama motorları ayrıca web sitenizin belirli arka uç öğelerini taramakta zorluk çeker. Örneğin, Google geçmişte JavaScript’i taramak için mücadele etmiştir .

Flash ve CSS gibi belirli kaynaklar bile mobil cihazlarda düşük performans gösterebilir ve tarama bütçenizi tüketebilir.

Bir anlamda, rahatsız edici sayfa öğeleri için sayfa hızının ve tarama bütçesinin feda edildiği bir kaybet-kaybet senaryosu.

CSS gibi sayfadaki kaynakları küçülterek, özellikle mobil üzerinden web sayfanızı hız için optimize ettiğinizden emin olun . Örümceklerin sitenizi daha hızlı taramasına yardımcı olmak için önbelleğe alma ve sıkıştırmayı da etkinleştirebilirsiniz.

Yazar tarafından ekran görüntüsü, Mayıs 2022

  1. Noindex Etiketleri Olan Sayfaları Düzeltin

Web sitenizin gelişimi boyunca, kopyalanabilecek veya yalnızca belirli bir eylemi gerçekleştiren kullanıcılar için tasarlanmış sayfalara bir noindex etiketi uygulamak mantıklı olabilir.

Ne olursa olsun, Screaming Frog gibi ücretsiz bir çevrimiçi araç kullanarak taranmalarını engelleyen noindex etiketlerine sahip web sayfalarını belirleyebilirsiniz.

WordPress için Yoast eklentisi, bir sayfayı kolayca indeksten noindex’e geçirmenizi sağlar. Bunu, sitenizdeki sayfaların arka ucunda manuel olarak da yapabilirsiniz.

  1. Yinelenen İçeriği Ortadan Kaldırın

Büyük miktarlarda yinelenen içeriğe sahip olmak, tarama hızınızı önemli ölçüde yavaşlatabilir ve tarama bütçenizi tüketebilir.

  1. Örümceklerin Taramasını İstemediğiniz Sayfaları Engelleyin

Arama motorlarının belirli bir sayfayı taramasını engellemek istediğiniz durumlar olabilir. Bunu aşağıdaki yöntemlerle gerçekleştirebilirsiniz:

  • Noindex etiketi yerleştirme .
  • URL’yi bir robots.txt dosyasına yerleştirme.
  • Sayfayı tamamen silmek.

Son Gönderiler

Soft 404 Hatası Nedir, Nasıl Çözülür?

Standard bir 404 hatasının internet sitelerinin sıralamalarında ne kadar olumsuz etkiler yarattığı artık herkes tarafından bilinen bir durum. Ancak, tam olarak 404 hatası olarak tanımlanmayan

SEO Uyumlu İçerik Nasıl Hazırlanır?

Arama motorlarında rakiplerinizin gerisinde kalmamak ve hedef kitlenize doğru şekilde ulaşabilmek için içeriklerinize özen göstermeniz fazlasıyla önemli. Google’ın yeni algoritma güncellemeleri ile çok daha önemli

Bize Ulaşın